Empanda's zelf maken

Dit weekend hebben we zelf empanada’s gemaakt.
Het was een klusje, maar met hulp van mijn keukenprinses ging het super.
We hebben er zelfgemaakte guacamole en rijst met bonen bij gegeten.
Deze recepten staan op de site: www.overetenenzo.nl

Voor het deeg heb je nodig:
120 gr. bloem
snufje zout
60 gr. boter
ongeveer 1/2 liter water

Voor de empanada’s heb je nodig:
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngemaakt
1 paprika
1 el olie
200 gr. rundergehakt (of vegetarisch gehakt)
1 losgeklopt ei (om ze te bestrijken)
1 tl cacaopoeder
1 el bloem
1 tl komijnpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl oregano
zout en peper
1 spaanse peper (hoeft natuurlijk niet)
1 el tomatenpuree
3 el water
evt. wat geschaafde amandelen en rozijnen

Het deeg maken:
Zeef de bloem met het zout boven een kom en meng de boter door het mengsel tot een kruimelige massa met de hand of keukenmachine.
Roer er geleidelijk water door, voldoende om er een bal van deeg van te kunnen vormen.
Verpak de bal in huishoudfolie en leg het ongeveer een half uur in de koelkast.
-Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en druk er rondjes uit van ongeveer 15 cm doorsnede. Wij konden er 8 maken.
-Probeer het deeg koud te houden, dan werkt het makkelijker.

De empanada’s maken:
-Smoor de ui, knoflook en paprika tot ze zacht zijn.
Voeg het vlees toe en bak het tot het bruin is.
Voeg de cacao, bloem, kruiden, zout en peper toe.
Laat dit even koken en doe dan de spaanse peper, tomatenpuree en water erbij.
Laat dit ook 10 minuten zachtjes koken en doe dan evt. de amandelen en rozijnen erbij.
-Bedek de helft van elk deegrondje met de vulling en bevochtig de randjes met water.
-Vouw de rondjes dubbel en druk de randen goed vast met een vork.
-Leg ze op een bakplaat en bestrijk ze met een geklopt ei.
-Prik een paar gaatjes met een vork in het deeg en bak ze in 15 minuten goudbruin in een oven op 220 graden.

 

 

 

 

 

Ga voor meer gezonde recepten naar de blog van Over Eten & Zo